Хто може бути в суді замість позивача або відповідача?

19.04.2019
Дуже часто, під час розгляду справи в суді сторони по справі , позивач або відповідач, потребують фахової юридичної допомоги. Раніше, до 2019 року інтереси позивача по справі або відповідача  могла представляти будь - які особи і не лише адвокат. Для цього необхідно було оформити нотаріальну довіреність в якій вказати  конкретні права які має представник (права підтримувати позовну заяву, право відмовитись від позову або визнати позовні вимоги, право оскаржувати рішення судів, тощо).

Однак , починаючи з січня 2019 року , інститут представництво значно змінився і на сьогодні представляти інтереси сторін в ході судового процесу може лише – адвокат, тобто особа яка має свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю.

З цього правила є певні виключення, про які ви маєте знати.
  • Права та інтереси дітей до 18 років, а також недієздатних фізичних осіб в не залежності від їх віку можуть  представляти  в суді  їхні батьки, усиновлювачі, опікуни;
  • Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, наприклад поновлення на роботу або стягнення заборгованості по заробітній платі інтереси сторони може представляти  будь яка дієздатна особа ( для цього видається довіреність, як це і було до січня  2019 року);
  • В справах  у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути будь яка дієздатна особа ( для цього видається довіреність, як це і було до січня  2019 року).
Слід зазначити, що до малозначних справ, тобто тих справ де представляти інтереси позивача або відповідача може будь яка дієздатна особа а не лише адвокат, відносяться такі справи :
  • Справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; ( станом на січень 2019 року це справи з ціною позову не більше 185 300 грн);
  • Справи незначної складності, визнані судом малозначними, ( наприклад про розірвання шлюбу та стягнення аліментів).
Також пам’ятайте, що звернутися за допомогою для адвоката або іншого представника, для того щоб він здійснив представництво ваших інтересів в суді це виключно ваше право а не обов’язок.

Правильно сформований позов наприклад по таким справам – як розірвання шлюбу, стягнення аліментів є запорукою успіху в суді, і може виключити додаткові витрати пов’язані з оплатою праці представників  в суді.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...