Як змінити прізвище дитини

24.09.2018
При народженні дитині дають прізвище батьків. Однак, існує кілька причин в зв`язку з якими дане прізвище може бути змінено. Законом України передбачено кілька основних причин в результаті яких можна змінити прізвище дитини.

Зміна прізвища може бути обумовлена зміною прізвища матері або батька дитини, усиновленням дитини, а також визнанням одного з батьків недієздатним або безвісно відсутнім. Існує ряд інших причин, однак, до них вдаються вкрай рідко.

У разі, якщо прийнято рішення про зміну прізвища дитини, то вам необхідно, як згоду обох батьків, так і згоду дитини, якщо вона вже досягла 17 річного віку. Думка дитини, вважається основною в ухваленні рішення в даному питанні. У разі, якщо досягти консенсусу з дитиною не вдалося, батьки не мають права чинити тиск на неї або звертатися в службу опіки або інші органи, що б ті вплинули на її рішення.

Куди простіше змінити прізвище неповнолітньої дитини. В даному випадку необхідно мати згоду обох батьків. Важливо розуміти, що якщо пара розлучається і дитина залишається з одним з батьків, це не дає другому з батьків приймати рішення самостійно. Батьки не залежно від того перебувають вони в законному шлюбі чи ні мають такі самі обов'язки за свою дитину і всі рішення, що стосуються її життя повинні приймати разом. Не зважати на думку одного з батьків можна тільки в тому випадку, якщо він позбавлений батьківських прав або ж визнається не дієздатним. Тоді, рішення про зміну прізвища дитини може прийняти один батько.

Для того, що б здійснити зміну прізвища дитини необхідно подати пакет документів і заяву на зміну прізвища дитини в суд. Розгляд заяви відбувається в короткі терміни. Головне поставитися відповідально до заповнення документів, адже саме від них залежить як швидко буде прийнято рішення.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...