Як отримати висновок органу опіки і піклування про доцільність позбавлення батьківських прав?

15.12.2019
Обов'язковою учасником судового розгляду справи про позбавлення батьківських прав є орган опіки та піклування. Орган опіки та піклування проводить бесіди з батьками, аналізує докази подані позивачем. Також органи опіки перевіряють умови проживання особи з яким залишиться жити дитина, у разі позбавлення батьківських прав.

Висновок органу опіки та піклування містить рекомендацію про доцільність або недоцільність позбавлення батьківських прав батька (або батьків). Він затверджується виконавчим комітетом міської (районного) ради.

Цей висновок є необов'язковим при розгляду справи в суді. Суддя може відступити від такого висновку вважаючи його необгрунтованим або неповним.

Які наслідки позбавлення батьківських прав.

При позбавленні батьківських прав одного з батьків, дитина залишається жити з другим. Суд може прийняти рішення про виселення того з батьків, хто позбавлений батьківських прав, з житла в якому вони проживають з дитиною. Таке можливо при наявності у позбавленого прав батька, іншого житла.

У разі позбавлення батьківських прав обох батьків суд передає дитину органам опіки і піклування. Ці органи мають право вирішувати яким особам або установам слід передати дитину на виховання. Вони можуть призначити опікуна (наприклад бабусю, дідуся, братів, сестер та ін.). Або в залежності від стану здоров'я дитини опіка вибере іншу форму устрою (прийомна сім'я, дитячий будинок сімейного типу та ін.).


Хто може звернутися до суду з позовом про позбавлення батьківських прав?


Позивачами у справах про позбавлення батьківських прав можуть виступати:
  • Другий батько, опікун, піклувальник або особа в сім'ї якої проживає дитина;
  • Заклад охорони здоров'я, навчальний або виховний заклад в якому перебуває дитина;
  • Органи опіки та піклування;
  • Прокурор;
  • Сам дитина, при досягненні чотирнадцятирічного віку.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...