Як правильно дати гроші в борг?

10.04.2020
Для того щоб дати в борг правильно потрібно зафіксувати дачу грошей документально. Існують два документа які підтверджують дачу / отримання грошових коштів в борг. Це розписка і договір позики. Для того щоб знати як краще оформити потрібно розуміти різницю між документами.
 

Особливості написання розписки.

 
Для розписки не потрібно йти до нотаріуса, вона робиться в простій формі, складається від руки позичальником при передачі грошей. Це найпростіший і дешевий спосіб оформлення боргу.
 
Розписка пишеться від руки, в ній вказують:
  • дата і місце складання розписки;
  • ПІБ позичальника і позикодавця, його ідентифікаційний код і паспортні дані;
  • сума, яку позичальник отримав від позикодавця, її валюта і факт передачі грошей;
  • сума і дата повернення коштів (розмір грошей вказується в національній валюті - гривні;
  • особистий підпис позичальника.
Коли учасники домовилися оформити розписку в вигляді надрукованого тексту, обов'язково потрібно поставити на папері: підпис позичальника; дату отримання грошей; повністю від руки написати своє прізвище, ім'я та по батькові.
 
У такому випадку, якщо позичальник буде оскаржувати свій підпис, судова експертиза встановить зворотне.
 

Особливості складання договору позики.

 
При укладанні угоди в заголовку треба прописати місце і дату його оформлення, повні контактні дані обох сторін (наприклад, адреси, паспортні дані). Потрібно вказати суму, яка передається в борг, валюту грошей і порядок їх повернення (на руки або на рахунок в банку). А також вказати момент повернення грошей кредитору. Краще передати грошові кошти через банк, щоб мати доказ відправки грошей.
 
У договорі обов'язково необхідно прописати відповідальність сторін за несвоєчасне повернення грошей (штраф або пеня).
 
Важливо вказати тимчасові рамки повернення грошей. Якщо ж договором не встановлений строк повернення позики, цей позика має бути повернена протягом тридцяти днів від дня пред'явлення вимоги про повернення.



Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...