Що робити, якщо я не згодний з рішенням суду?

19.04.2019
Державою гарантується право оскарження рішення суду з яким одна з сторін спору не погоджується. Це право є  абсолютним, тобто любе судове рішення яке прийнято за наслідками розгляду справи по суті ( мається на увазі там де суд прийняв рішення про задоволення позовної заяви або навпаки про відмову в її задоволенні) може бути оскаржене.

Що треба знати, для оскарженні рішення суду:
  1. Скарга на рішення суду по суті справи подається до апеляційного суду тієї області в якій було постановлено рішення суду ( для цивільних та кримінальних справ) . Тому така скарга і називається апеляційною.
  2. Апеляційна скарга на рішення по цивільній справі має бути подана в 30 денний термін з дня винесення рішення суду першої інстанції ( суд першої інстанцій – це той суд який розглядає справу по суті).
  3. Якщо рішення суду було винесено без вашої участі ( наприклад ви не були в судовому засіданні коли оголошували таке рішення), то апеляційна скарга подається протягом 30 днів  починаючи з дня коли ви отримали відповідне рішення ( наприклад отримали його поштою, або випадково дізналися, що таке рішення існує і отримали його через канцелярію суду).
  4. При подачі апеляційної скарги ви маєте сплатити судовий збір. Таке мито сплачується на банківські реквізити апеляційного суду до якого подається скарга. Реквізити суду ви можете дізнатися на сайті court.gov.ua . Розмір сплати судового збору, залежить від суми збору яка сплачувалась при подачі позовної заяви до суду першої інстанції, розрахунок цього збору  також можна зробити на сайті court.gov.ua.
  5. При подачі апеляційної скарги ви маєте зазначити з чим саме ви не погоджуєтеся , чому рішення суду  з вашої точки зору є не законним.
Такими обставинами зокрема можуть бути :  
 
  • Неповне або неправильне  встановлення обставин, які мають значення для справи. Наприклад в суді безпідставно не були дослідженні або прийняти докази які мають значення для суті справи.
  • Невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи. Наприклад суд дослідив висновок експертизи в якій зазначається про порушення відповідачем правил дорожнього руху при керуванні автомобілем, однак висновок по суті справи суд зробив протилежний – тобто що відповідач правила дорожнього руху не порушував).
  • Порушення судом певних процесуальних норм, зокрема правил підсудності цивільних справ. Наприклад справа розглядалась в суді за місцем реєстрації відповідача, а повинна була розглядатись за місцем знаходження нерухомого майна ( притаманно для справ про розділ майна подружжя).

Слід зазначити, що в нашій державі передбачено і процедура касаційного оскарження. Це оскарження рішень судів першої та апеляційної інстанції. Такі скарги подаються до  Верховного суду, про особливість касаційного оскарження будемо казати в інших статтях.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...