Скільки часу займає розгляд справи в суді

07.06.2020
В середньому розгляд справи в місцевому суді займає від п'яти до дванадцяти місяців. У разі прийняття негативного рішення і подачі апеляційної скарги термін збільшується. При подачі апеляції загальний строк справи буде приблизно складати дванадцять - шістнадцять місяців. Більш конкретні рядки передбачені законодавством України. У більшості випадків такі рядки не дотримуються.


Від чого залежить тривалість розгляду справи?


Найчастіше тривалість залежить від:
  • складності справи (розлучення буде слухатися швидше ніж поділ майна);
  • завантаженості суду і штату суддів (наприклад в Харкові самий завантажений Київський районний суд, але суддів не вистачає в Червонозаводському районному суді);
  • того чи будуть боку бути в судове засіданні (відповідно до Закону одна неявка без поважних причин допускається);
  • згоден відповідач з пред'явленим до нього позовом (в такому випадку можна укласти мирову угоду, що прискорить прийняття рішення);
  • кількості сторін у справі і т.д.


Чого чекати від сторони яка не зацікавлена ​​в швидкому розгляді справи?


Зазвичай справи в суді розглядаються довго, коли одна зі сторін не зацікавлена ​​в швидкому розгляді справи. При таких обставинах відповідач буде шукати поважні причини відсутності в суді. Поважними причинами є хвороба, робочі поїздки і так далі. Якщо причина неможливості бути присутнім в судовому засіданні поважна, то суд зобов'язаний відкласти розгляд справи.

Також якщо у суду відсутня інформація про повідомлення відповідача про дату засідання то він також зобов'язаний відкласти розгляд справи.
З метою затягнути справу сторона подасть апеляцію на рішення. Навіть в разі якщо вважає його обґрунтованим і законним.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...