Термін давності арешту на майно

21.02.2020
Згідно законодавства України строк позовної давності це проміжок часу, протягом якого людина, права якої порушено має право звернутися до суду для захисту своїх прав та інтересів. По закінчення такого строку особа позбавляється права звернення до суду. Наприклад один з подружжя після розлучення має право звернутися до суду з вимогою про поділ майна протягом трьох років з моменту його реалізації.

Що стосується позовної давності арешту на майно, то в Україні такого терміну немає. Тому для того щоб скасувати арешт потрібно усунути причини його накладення. Наприклад скасувати рішення суду або повернути гроші позикодавцеві.


Як накладають арешт?


Існує два способи накладе і відповідно зняти арешт з майна:
  • судовий
  • позасудовий.

Судовий спосіб має на увазі звернення до суду з позовом і заяви про забезпечення позову. В такому заяви просять накладе арешт на майно. Результатом буде отримання рішення суду в накладення арешту на час розгляду справи. Після таке рішення передається в реєстраційну службу і там накладають арешт.

Позасудовий спосіб це коли державний виконавець накладає арешт на боржника при накопичення великої суми боргу. Наприклад коли накопичився борг по аліментах і в боржника є нерухоме майно (квартира, будинок). Арешт накладається з метою його конфіскації та примусовій реалізації.


Як зняти арешт?


Рішення суду в накладення арешту можна оскаржити протягом 15 днів з моменту прінятія.Обжалованіе в такому випадку відбувається через апеляційний суд.

Рішення виконавця також можна оскаржити. Для цього в боржника є 10 днів. Скарга подається до місцевого суду за місцем виконавчої служби або до суду Який видав виконавчий документ (рішення, виконавчий лист).

Після отримання рішення суду в зняття арешту яке набрало законної сили, потрібно звернутися в реєстраційну службу з заявами про зняття арешту на рішення суду.


Що дасть зняття арешту?


Майно під час арешту не можна купить, продати, подарувати обміняти і розпоряджатися будь-яким іншим способом. Також заборонено користуватися майном в арешті. Після зняття арешту знімаються всі перераховані вище негативні наслідки. Ви можете повернути майно і робити з ним що захочете.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...