Термін позовної давності по комунальних платежах

25.07.2020
Позовна давність це часовий проміжок під час якого можна подати позов для захисту прав і інтересів. У такий термін комунальні організації можуть звернутися з позовом про стягнення заборгованості. Звернення після закінчення позовної давності послужить підставою для відмови в позові. Загальний термін давності становить три роки з моменту утворення першого зобов'язання.

Наприклад комунальники мають право стягнути борги за три роки, до звернення в суд. Тобто, якщо ви не платите з 2007 року, а комунальники подали на суд в 2019 році, вони можуть стягнути заборгованість тільки з 2016 року.


Застосування терміну давності?


Судді застосовують позовну давність, самостійно, при наявності доказів. Але краще варто підстрахуватися і подати заяву про застосування давності. Воно подається до суду після звернення до Вас із заявою про стягнення боргу по комуналці.
Як написати і подати заяву?

Зразок заяви надавався раніше. Тільки в наведеному прикладі замість поділу майна потрібно вказати Вашу ситуацію із заборгованістю.

Найкраще подавати заяву через пошту. Лист потрібно відправляти цінною відправкою з описом вкладення (бланк опису можна заповнити на пошті). Такий спосіб відправки гарантує отримання судом Вашої заяви.


Чого можна домогтися подавши заяву про застосування позовної давності?


Подавши заяву про застосування позовної давності можна:
  • Зменшити розмір боргу (незалежно від розміру борг підлягає сплаті тільки за останні три роки);
  • Сприяти відмові в позові;
  • Показати комунальникам, що Ви можете і будете з ними сперечатися. Це змусить їх вийти з Вами на переговори з приводу погашення боргу.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...