Які існують обставини для визнання рішення суду незаконним?

25.02.2019
Безперечно, що коли існує судовий спір то рішенням судді винесеному за наслідками розгляду справи по суті, може бути  не задоволений один з учасників судового процесу  зокрема  або позивач або відповідач. В такому разі, відповідне рішення суду може бути оскаржено за правилами апеляційного чи касаційного судочинства.

Які існують підстави для скасування  не бажаного судового рішення, при розгляді апеляційної скарги :   
  • Неповне або неправильне  встановлення обставин, які мають значення для справи.
Наприклад  при розгляді справи по суті, суд  безпідставно відмовив в  дослідженні або прийняти доказів які мають істотне значення для  предмету спору.
  • Невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи.
Наприклад суд дослідив висновок експертизи в якій зазначається про порушення відповідачем правил дорожнього руху при керуванні автомобілем, однак висновок по суті справи суд зробив протилежний – тобто що відповідач правила дорожнього руху не порушував)
  • Недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими;
Наприклад суд, зробив певні висновки щодо предмету спору, які фактично не підтверджуються доказами дослідженими в ході розгляду  справи в суді.
  • Порушення судом певних процесуальних норм, зокрема правил підсудності цивільних справ.
Наприклад справа розглядалась в суді за місцем реєстрації відповідача, а повинна була розглядатись за місцем знаходження нерухомого майна ( притаманно для справ про розділ майна подружжя), або справу розглянуто судом за відсутності будь-якого учасника справи, не повідомленого належним чином про дату, час і місце засідання суду.

При складанні  апеляційної скарги, апелянт тобто сторона яка її подає,  повинна обґрунтувати незаконність судового рішення, пославшись саме на відповідні обставини. В разі їх доведеності в суді апеляційної інстанції таке рішення може бути скасовано, або змінено на користь апеляційного скаржника.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...