Чи можна подати скаргу на суддю?

12.03.2019
Дуже часто сторона по справі може бути не задоволена діями судді при розгляді справи. Таке не задоволення може стосуватися як  прийнятого судом рішення по суті справи – тобто задоволення або не задоволення позовної заяви, а також прийняття судом певних процесуальних рішень  - наприклад відмова в призначенні та проведенні експертизи по справі.

Безумовно право оскаржити рішення по суті справи , з яким позивач або відповідач не погоджується, або певні процесуальні рішення  є абсолютним правом і ніхто це право не може обмежити. Процедура оскарження відбувається за правилами апеляційного та касаційного оскарження.
Однак, якщо ви не задоволенні самою поведінкою судді – наприклад  зухвалим поводженням до вас як учасника процесу, або  зловживанням з боку суді  своїми  правами, або явним порушенням вимог закону при здійсненні судочинства, то чи можна  такі дії суду оскаржити та притягнути останнього до відповідальності

В нашій державі передбачений механізм притягнення судді до дисциплінарної відповідальності (такий механізм визначений ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»). За діючими законами, особа право якої порушено, може подати скаргу про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності,  така скарга подається до дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя. Саме цей орган і має право притягнути суддю до відповідальності.
Скарга має відповідати встановленій формі яка міститься на  офіційному сайті Вищої ради правосуддя - http://www.vru.gov.ua/.

Особі, що подає скаргу слід пам’ятати, що в цій скарзі мають бути  чітко сформовані ознаки дисциплінарного проступку який вчинив суддя.( підстави притягнення судді до дисциплінарної відповідальності наведенні в ст.. 106 ЗУ « Про судоустрій та статус суддів»)  В разі не визначення  порушень, які були вчиненні суддею, скарга взагалі може бути не прийнята до розгляду.

За наслідками розгляду скарги   Вища рада правосуддя може застосувати до судді одне з таких дисциплінарних стягнень :
  • попередження;
  • догану;
  • сувору догану;
  • подання про тимчасове (від одного до шести місяців) відсторонення від здійснення правосуддя;
  • подання про переведення судді до суду нижчого рівня;
  • подання про звільнення судді з посади.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...