Позовна давність за кредитом в ПриватБанку

10.09.2021
Позовна давність за кредитом це термін протягом якого банк має право звернутися з вимогою про стягнення боргу та штрафних санкцій. Загальна позовна давність становить три роки. Але в законодавстві передбачена можливість збільшити термін позовної давності за взаємною згодою сторін. Така угода оформляється в окремому документі і підписується сторонами.

Приватбанк оформляючи кредит користується такою угодою і збільшує термін позовної давності до п'ятдесяти років.


Як визначити початок позовної давності?


Відлік позовної давності починається:
  • З моменту закінчення терміну, в який потрібно повернути кредит;
  • З моменту несплати чергового платежу, якщо термін повернення кредиту не вказано;
  • Якщо банк вказав Вам вимогу погасити борг, то після закінчення трирічного терміну з моменту такої вимоги. У разі якщо у вимозі вказана дата повернення, то по закінченню трьох років з такої дати.

Важливо пам'ятати, що якщо Ви підписали додаткову угоду щодо позовної давності, необхідно використовувати терміни зазначені в такій угоді. Як правило такі угоди встановлюються Приватбанком самостійно без згоди кредиту (через заявку на отримання кредитки).


Як на сьогодні суди вирішують справи по позовної давності з Приватбанком?


Станом на сьогодні анкета на отримання кредиту не містить пункту про збільшення позовної давності. Також інші односторонні повідомлення Приватбанку щодо збільшення позовної давності не мають юридичної сили якщо на них немає підпису клієнта.

Також слід пам'ятати, що позовна давність позбавляє банк стягнути борг через суд. По закінченню терміну позовної давності банк може вдатися до позасудових способів стягнення боргу. Наприклад продати борг колекторам, які вже потім будуть вести з Вами розмову.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...