Як поділити автомобіль при розлученні?

03.09.2021
Автомобіль при розлученні не ділиться між подружжям. Це обумовлено тим, що при розділі частини автомобіля наприклад (колеса, мотор, коробка передач) одному з подружжя, другого (підвіска, салон і кузов) взагалі зникає поняття авто. При цьому з'являється тільки поняття частин такого автомобіля.

Іншими словами авто це неподільна річ. Неподільна річ це та річ яка не може бути поділена на частини без шкоди для подальшого використання за прямим призначенням.


Який автомобіль підлягає розподілу між подружжям?


Чи підлягає розподілу між подружжям автомобіль який відповідає наступним параметрам:
  • куплений в період шлюбу;
  • придбано за спільні спільні гроші в інтересах сім'ї.
Автомобіль є особистою власністю чоловіка і не підлягає розділу, якщо:
  • автомобіль був куплений до шлюбу;
  • автомобіль був отриманий в дар або спадок одним з подружжя;
  • автомобіль б куплений в період шлюбу але за особисті гроші (подаровані або отримані у спадок) одного з подружжя.


Способи поділу спільного майна подружжя.


Відповідно до закону існують спеціальні способи розділу автомобіля через суд. Ці способи обумовлені саме тим що автомобіль є неподільною річчю.

1 спосіб - найбільш вигідний. Залишити майно у власності одного з подружжя зобов'язавши його при цьому виплатити іншому дружину грошову компенсацію вартості 50% автомобіля. Важливо при такому способі розділу машини (автомобіля) при розлученні провести експертизу ринкової вартості автомобіля, який ділиться між подружжям.

2 спосіб - загальний. Якщо ділиться не тільки автомобіль, то слід сформувати позовні вимоги щоб автомобіль дістався одному чоловікові повністю, а іншому інше єдине майно. Можливо грошові заощадження з урахуванням вартості 50% автомобіля.

3 спосіб - менш вигідний ніж попередні. Поділити автомобіль по 1/2 за кожним з подружжя, без виділення реальних частин. Після цього подружжя повинні продати автомобіль і поділити гроші. Хоча найчастіше подружжя повторно звертаються до суду щоб встановити порядок користування автомобілем.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...