Хто має право накладати штраф і забирати права?

02.07.2021
Керування транспортним засобом в нетверезому стані є чи не найтяжчим правопорушеннями у сфері дорожнього руху. У зв'язку з останніми змінами відмову водія від проходження огляд на визначення наявності і ступеня сп'яніння, прирівнюється до перебування в нетверезому вигляді.

Хто має право накладати штраф і забирати права?


Якщо в разі зупинки транспортного засобу або затримання співробітник поліції зауважує наявність у водія ознак алкогольного сп'яніння, він діє таким чином:
  • пропонує водієві пройти тест на портативному газоаналізаторі;
  • пропонує пройти водієві огляд в найближчому закладі охорони здоров'я.
Якщо водій відмовляється пройти огляд поліцейськими складається протокол і в ньому робиться відмітка про відмову. Також поліцейський складає протокол про адміністративне правопорушення якщо рівень алкоголю в крові водія складає більше ніж 0.2 проміле.

Під час складання протоколу поліцейський вилучає права у водія і видає йому тимчасові. Права вилучаються до розгляду справи судом. Якщо водія виправдають права повернуть, якщо ні - позбавлять. Термін позбавлення прав залежить від того наскільки часто притягувався до відповідальності.

Наприклад якщо водій Іванов вперше притягується за п'янку за кермом його позбавлять прав на один рік, якщо вдруге протягом року - позбавлять на три роки, якщо втретє протягом року то на десять років.

Після складання протоколу направляється до суду, а копія вручається водієві.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...