Чи можна зменшити розмір стягуваних аліментів?

03.12.2019
Так можна. Зменшити розмір виплачуваних аліментів на дитину можна виключно через суд і при наявності відповідних обставин. Коли у платника аліментів змінилася життєва ситуація. Наприклад зменшилися доходи або він взагалі втратив роботу. У таких випадках він не може платити аліменти в попередньо встановленому розмірі. Для зменшення аліментів необхідно подати позовну заяву до суду.

Такі позови розглядаються місцевими судами в порядку цивільного судочинства. Відповідно до норм цивільного процесуального законодавства позовну заяву необхідно подавати за місцем проживання відповідача, тобто того з батьків, з ким проживає дитина.

У позовній заяві позивач обов'язково вказує підставу для зменшення розміру аліментів, які він сплачує на утримання дитини. Крім того, необхідно надати суду докази зазначених в заяві підстав.

Слід звернути увагу, що підстави для зменшення аліментів повинні бути досить вагомими, щоб суд прийняв рішення на користь платника аліментів. Оскільки розглядаючи справи стосовно дітей, в першу чергу суд враховує саме їх інтереси.


Підстави для зменшення розміру аліментів.


Конкретного переліку обставин при наявності яких, суд би зменшив аліменти в законі немає. Зате такий перелік обставин закон пов'язує з погіршенням або поліпшенням матеріального стану, поліпшення або погіршення стану здоров'я платника аліментів.
  • зміна сімейних обставин: народження дитини в іншому шлюбі, утримання недієздатних, наявність інших фінансових витрат щодо сім'ї;
  • погіршення здоров'я платника або його членів сім'ї, що тягне за собою значні фінансові витрати на лікування;
  • зменшення загальної суми доходу внаслідок скорочення на роботі або зменшення заробітної плати або соціальної допомоги;
  • інші обставини: всі ті, які істотно ускладнюють виплату раніше визначеної суми.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...