Що таке судовий збір?

14.03.2019

Що таке судовий збір? Його розмірі?  Хто повинен платити судовий збір? Чи буде він повернений у тому випадку, якщо я виграю справу?

Судовий збір — це законодавчо фіксована грошова сума, що стягується з фізичних і юридичних осіб у дохід держави за здійснення судового розгляду справи .
Судовий збір сплачується на банківській рахунок того суду до якого подається позовна заява, або апеляційна чи касаційна скарга  в разі оскарження судового рішення.

Розмір судового збору залежить від низки чинників – від  юрисдикції суду в якому розглядається спір, від рішення суду яке оскаржується, від категорії справи , яка розглядається в суді.

Розглянемо критерії визначення розміру судового збору для цивільної юрисдикції  справ – тобто тих спорів де сторонами  є фізичні особи ( або хоча б одна з них є фізичною особою) .

Так, найбільш визначальним критерієм,  від якого напряму залежить визначення розміру  судового збору ,  є майновий характер спору. Тобто чи  підлягає предмет спору грошовій оцінці ( наприклад визнання права власності на майно або поділ майна подружжя) або навпаки  ні (наприклад розірвання шлюбу).
  • Для спорів майнового характеру .
Так для майнових спорів в цивільному судочинстві , судовий збір який позивач має сплатити при поданні позовної заяви складає 1% від вартості всього майна, що є предметом спору.

Разом з тим є граничні  межі мінімального  та максимального розміру судового збору якій сплачується за спір майнового характеру. Мінімальний розмір складає 768 грн 40 коп., максимальний розмір не може перевищувати  9605 грн 00 коп ( станом на лютий 2019 року)
  • Для спорів не майнового характеру :
За розгляд цивільної справи не майнового характеру – наприклад розірвання шлюбу, визначення походження дитини; зняття з реєстрації сплачується судовий збір у розмірі 768 грн. 40 коп. ( станом на лютий 2019 року)
  • За оскарження судових рішень .
В разі оскарження судового рішення по суті справи, сторона яка подає відповідну скаргу сплачує судовий збір розмір якого залежить від розміру судового збору якій підлягав сплаті при поданні позову до суду першої інстанції…

Так  за подання апеляційної скарги сплачується судовий збір у розмірі 150 % від ставки судового збору, що підлягала стягненню за подання позовної заяви а за подання касаційної скарги розмір судового збору становить 200 % від ставки судового збору, що підлягала стягненню за подання позовної заяви.

Слід пам’ятати, що судовий збір сплачується позивачем до подання позовної заяви. В разі задоволення судом позову, сплачений позивачем судовий збір може бути стягнутий з відповідача по справі або розділений між сторонами позову.

Не сплата судового збору є підставою для не прийняття судом позовної заяви або скарги до розгляду.

Точний розмір судового збору та реквізити для його сплати ви можете дізнатися на офіційному сайті Судової влади України  - court.gov.ua


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...