В якому випадку можна подавати на аліменти на повнолітню дитину?

21.05.2018
В Законі України зазначено, що батьки мають обов`язок утримувати своїх повнолітніх дітей, якщо вони мають таку матерільну можливість.

Важливо відзначити, что цей обов`язок є, коли повнолітня дитина продовжує своє навчання і  потребує матеріальної допомоги від батьків. Однак, виконання своїх батьківських обов`зків в цьому випадку можливо тільки за умови, коли батьки взмозі надавати фінансову допомогу своїй дитині. Якщо така можливість наявна, то матеріальна допомога може надаватися повнолітнім дітям до 23 років, за умови, що вони продовжують навчання.

Право подавати на аліменти має той із батьків з яким безпосередньо проживає дитина. Також право подавати на стягнення аліментів має сама дитина, що досягла повноліття, але потребує допомоги з боку батьків.

Утримання батьками повнолітньої дитини можливо за таких випадків:
  • повнолітня дитина має статус непрацездатного (є інвалідом І, II, III груп, варто враховувати те, що не важливо коли саме дитина стала інвалідом);
  • повнолітня дитина потребує матеріальної допомоги.
Необхідною умовою при цьому є матеріальна можливість у батьків утримувати свою дочку чи сина.

Важливими факторами при стягненні аліментів на повнолітніх дітей є:
  • навчання дитини;
  • недосягнення дитиною віку — 23 років.
Право на утримання повнолітньої дитини припиняється тоді, коли дитина закінчує навчання.

Сплата аліментів на повнолітню дитину може здійснюватися з власної ініціативи платника. В такому випадку укладається договір між батьками за відповідними правилами. Якщо прийти до згоди не вдалося, то за рішення суду аліменти на сину чи дочку присуджуються з першого дня подачі позову.

Правильно скласти та подати позов до суду на стягнення аліментів на повнолітню дитину дуже важливо. На сайті Позов До Суду ви зможете скласти заяву в режимі онлайн та отримати готову заяву з якою ви зможете відправитися до суду.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...