Скарга до прокуратури на колектора

10.12.2021
Випадки коли колектори не дають проходу можуть статися з кожним. Початок така історія бере з моменту отримання грошей у позику від банків чи мікрофінансових організацій.

Небезпека полягає у тому, що колекторська діяльність не врегульована законодавством України. Єдиним органом який має право на примусове стягнення коштів є державна виконавча служба та приватні виконавці, які отримали ліцензію.

Які дії колектора порушують права людини?

  • Постійні дзвінки, вдень чи вночі з нагадуванням про заборгованість;
  • Загрози кримінальної чи цивільної відповідальності (стягнення штрафу). Загрози фізичної розправи боржника, його родичів;
  • Інформування друзів, колег, роботодавця, родичів щодо заборгованості людини. Загрози, що він буде у разі неповернення грошей;
  • Збільшення суми боргу незалежно від умов договору позики та інше.

Порядок дії під час тиску колектора.


З колектором потрібно спілкуватися спокійно, фіксувати розмову (здійснювати запис). Перед початком розмови слід повідомити співрозмовнику, що ви його записуєте. Це охолодить запал здирника і надасть запису статусу доказу. Просіть співрозмовника представитися (назвати ПІБ та посаду).

Зафіксуйте екран телефону, що Вам хтось дзвонить, запишіть розмову, також слід фіксувати всі листування (смс, у програмах, електронною поштою). Така поведінка забезпечує наявність доказів при зверненні до правоохоронних органів.

Після цього можна звертатися зі скаргою до прокуратури. Про зміст скарги та порядок її розгляду ми писали раніше (ст. 4,5). Після прийняття скарги на колекторів мають відкрити кримінальні справи та притягнути їх до відповідальності. Подати скаргу та контролювати прокурора можна самостійно.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...