Що робити при залиття квартири?

29.07.2020
Першим при затопленні квартири необхідно викликати ЖЕК, щоб вони відповідним актом зафіксували залиття. В акті обов'язково має бути прописана дата затоплення, адреса квартири і попередня причина затоплення. Акт про залиття складається в трьох примірниках: для потенційного винуватця, які постраждали, для організації, яка експлуатує будинок.

Другим кроком необхідно встановити винуватця і збиток затоплення. Оскільки винуватцем не завжди може бути сусід зверху, а для підтвердження вартості збитку необхідні докази. Таким доказом є висновок експерта.


Підготовка позовної заяви при затопленні квартири.


При підготовці позовної заяви для подачі в суд необхідно описати всі докази які зібрані раніше. Норми і положення Цивільного кодексу України, вказують, що господар житла несе тягар утримання майна. Тобто власник житла повинен підтримувати дане приміщення в належному стані, проводити в ремонт. Господар не повинен допускати недбалого поводження з належним йому житлом. Власник зобов'язаний дотримуватися права сусідів, правила користування жилими будинками.

Обов'язок щодо належного поводження та проведення своєчасного ремонту будівлі лежить на ЖЕКах, керуючої компанії або іншої організації, залученої власниками для експлуатації будинку.

Невиконання або неналежне виконання власниками та (або) обслуговуючою організацією покладених на них обов'язків є протиправним бездіяльністю і підставою для притягнення до відповідальності у формі відшкодування шкоди.


Документи необхідні для подачі позову до суду.


Щоб добитися позитивного результату за позовною заявою про стягнення збитків при затопленні необхідно надати до суду наступні документи:
  • акт про затоплення квартири, складений ЖЕКом або організацією, яка експлуатує будинок;
  • висновок експерта, який має ліцензію, про заподіяний затопленням збиток;
  • загальну суму збитків та ремонтно-відновлювальних робіт;
  • документи які підтверджують наявність прав на квартиру.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...