Як правильно оформити розписку?

07.04.2021
Для того щоб оформити розписку правильно і в подальшому мати можливість стягнути гроші за таку розписку, необхідно дотримуватися чітких правил які описані нижче.

1 правило - обов'язково потрібно вказати хто і в кого бере гроші (повністю ПІБ та ідентифікаційний код). Краще відзначити і додаткові відомості: рік народження, адресу прописки, номер паспорта.

2 правило - потрібно обов'язково вказати суму яка береться в борг. Сума вказується числом і прописом. Важливо вказувати валюту в якій беруться гроші (російський рубль, українська гривня, долар США). Обов'язково необхідно вказати що сума береться в борг.

3 правило - в розписці слід вказувати дату повернення боргу.

4 правило - людина яка дає гроші в борг має право на отримання відсотків від позичальника. Розмір відсотків узгоджується між учасниками розписки. Наявність або відсутність відсотків не впливає на дійсність розписки.

5 правило - вказати дату і факт отримання позичальником грошових коштів. Важливо чітко прописати, що розписка підтверджує факт отримання грошей в момент її підписання позичальником.

6 правило - розписка повинна бути написана власноручно, мати дату складання і підпис документа.

7 правило - вказати місце в якому складається розписка. У разі судових розглядів позов про стягнення грошових коштів буде подаватися за місцем виконання розписки.

Чи потрібно нотаріально засвідчувати розписку?


Закон України не має вимоги до обов'язкового запевненням тексту розписки. Нотаріальне посвідчення є додатковою страховкою для стягнення грошових коштів через суд. Розписка оформлена від руки і нотаріально завірена розписка мають однакову юридичну силу.

У разі дотримання вищевказаних правил розписка не потребує нотаріального засвідчення.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...