Як повернути борг по розписці?

16.07.2018
Найбільш поширеними на сьогоднішній день є фінансові правовідносини громадян в сфері позики. Економічна нестабільність веде до того, що громадяни не в змозі володіти достатньою сумою  коштів, що б задовольнити свої вимоги. Саме тому боргові взаємовідносини суб'єктів мають таке широке поширення. Однак, далеко не кожна людина готова дати навіть невелику суму грошей в позику. Тому, щоб бути впевненим в поверненні коштів люди складають боргові розписки. Та навіть цей фактор не може гарантувати вам, що борг повернуть вчасно чи взагалі повернуть. У зв'язку з цим у кредитора виникає потреба захистити своє право на повернення позичених коштів.

Під договором позики розуміють - договір в якому одна сторона дає в тимчасове користування грошові кошти або інші цінні речі, а друга сторона в свою чергу зобов'язується їх повернути в тому ж стані.

Боргова розписка має силу тільки в тому випадку, якщо присутній підпис боржника. Саме він є свідченням того, що він взяв у користування кошти. Виходячи з цього можна зрозуміти, що договір позики укладається виключно в письмовій формі.

У разі, коли боржник тривалий час не повертає борг ви можете попросити його повернути суму, яку він у вас зайняв. Прохання про повернення коштів обов'язково повинно бути в письмовому вигляді. Кращим способом буде відправити рекомендований лист боржнику, де необхідно вказати дані про вас і боржника, а також вказати дані про укладений вами договорі і причину по який ви хочете повернути ваші кошти (наприклад дата повернення зазначена в договорі). Якщо ж в договорі не вказано дату до якої боржник повинен повернути кошти, в такому випадку він зобов'язаний повернути в їх протягом 30 днів після того як отримає повідомлення від вас.

У листі ви також можете вказати суму боргу і суму штрафу, яка буде застосована до боржника, якщо борг вчасно не буде погашений.

У разі, коли після письмового повідомлення боржник відмовляється повертати кошти або ж не згоден на виплату штрафу ви можете подати заяву в суд. Для цього необхідно скласти заяву на стягнення боргу по розписці і подати її до суду за місцем проживання відповідача.


Читати інші статті...

Статті


Зачекайте
Триває завантаження даних...